Energijakten är en halvdagsaktivitet för elever i årskurs 8 i Borlänge kommun. Syftet är att skapa intresse och kunskap om ämnet energi och detta gör man genom att kombinera teori i tv-showformat med praktiska och roliga tävlingsmoment

Borlänge Energi har tillsammans med Borlänges Science Center, Framtidsmuseet, skapat en lärorik, aktiv och rolig halvdagsaktivitet kring tema energi. Målgruppen är årskurs åtta som ska välja gymnasieprogram och detta är ett sätt att inspirera dem inför valet. Borlänge Energis mål är att hitta bra och kompetent personal i framtiden. Energijakten som blev namnet på aktiviteten har sedan 2003 erbjudits alla åttondeklasser i kommunen.

När eleverna kommer till Framtidsmuséet leds de in i vad som verkar vara en ”TV studio”. Där får eleverna agera studiopublik och vara med om roliga program och reklaminslag där allt handlar om energi. Sändningen avslutas med tävlingen Edison, en doku- såpa som utspelas på Framtidsmuseet. Eleverna delas därefter upp i lag som tävlar på olika energistationer. Alla stationer berör energi på olika sätt och eleverna får på ett lustfyllt och annorlunda sätt ta del av energiinformation. Efter Edisontävlingen är det final där det lag som inhämtat mest information under show och tävling har störst chans att vinna fina priser.

Aktiviteten får bra feedback från såväl elever som lärare. Ett bevis på detta är att det ofta är samma lärare som återkommer år från år med nya klasskullar och att alla inbjudna klasser kommer.

Energijakten är ett samarbete mellan:

Upp!

Vill du veta mer?

Kontakta
Lisen Vogt på tfn.
070-675 44 32.